СТУПИТИ 1 .

1. Сдвинуться с места, начать шагать; тж. образно. (1269)

: Пособи Бг҃ъ кнз҃ю Дмитрию и новгородцемъ... и гониша ихъ [немцев], бьюче, и до города, въ &sup&.&sup&г҃&sup&.&sup& пути, на семи верстъ, якоже не мочи ни коневи ступити трупиемь. Новг.харат.лет., 297. XIV в.

А се приведутъ ко мнѣ мужика, и язъ велю ему Апостолъ дати чести и онъ не умѣетъ ни ступити, и язъ ему велю Псалтырю дати, и онъ и по тому одва бредетъ. АИ I, 147. 1496 г.

Река Иерданъ быстра... а земля въ ней иловата: ступишъ ногою – по колено въ ылъ. Х.Тр.Короб., 43. XVII в. ~ 1594 г.

2. Шагнуть, наступить ногами на что-л

.; тж. образно. И отму вся скоты его от воды многы, и не възмять [так!] ея нога члч҃ьска и стопа скотиа не ступить на неи (καταπατήθη). (Иез. XXXII, 13) Библ.Генн. 1499 г.

И у того гроба есть кандило, палося съ масломъ на мраморъ и не розбилося; то же мѣсто огорожено есть древомъ, да на не человѣцы не ступятъ. Х.Ант.Новг., 6. XVI в. ~ 1200 г.

Псаломъ: Ибо человѣкъ мира моего... возвеличи на мя пяту. Толкъ: Сие реченно о Июдѣ предатели. Ступилъ на шею Христу-тому свѣту врагъ Божий, забылъ хлѣбъ-соль. Ав.Кн.толк., 444. XVII–XVIII вв. ~ 1677 г.

3. Вступить в пределы чего-л

., войти куда-л. Ступивъ въ двьри црк҃вьныя, помысли сама врата нбс҃ная прошьдъ. Изб.Св. 1076 г.

, 259. (1069): Мы уже зло створили есмы, князя своего прогнавше, а се ведеть на ны Лядьскую землю, а поидѣта в градъ о<т>ца своего; аще ли не хочета, то нам неволя: зажегше [по вар. XV в.

] град свои, ступим въ Гречьску землю. Лавр.лет., 173. 1377 г.

(1445): А царевичи три [татарские]... служыли великому князю, и тѣ ступили на литовьскиѣ же порубежья. Ерм.лет., 153. XV в.

Меня хочетъ црв҃ну постритчи, а в рѣшетчатои садъ засадити, ино охте мнѣ горѣвати, какъ мнѣ в темну келью ступити у игумен<ь>и блг҃ословитца. Песни Р.Джемса, 12. 1620 г.

4. Подойти, подступить к чему-л. (1074)

: Они же послушаша его и ступиша мало ко церкви, здумавше послаша два брата. Моск.лет., 9. XVI в.

(1433): И сташа на бои на рѣчкѣ на Куси и рать великого князя побиша, а князя Юрья поимали, и приидоша опять на Кострому, а как Волга стала, и они ступили ко Турдѣевымъ врагом. Там же, 251. XVI в.

5. Отступить, уйти куда-л

. А иные лихие, ко(их) не поспѣли поймати, и тѣ ступили из земли вонъ без вѣсти. Речи посла цес., 50. 1490 г.

А нынѣ у меня побѣжали ставленикы четыре, Максимко да Куземка, до [так!] Офоноско, да Омельянко мясникъ, а тотъ съ недѣлю не поучився ступилъ прочь съ ними жъ. АИ I, 148. 1496–1504 гг.

6. Переступить по тонам звукоряда (муз.). Сказа(ни)

е како поется в коемъ гласе знамение... стрелу громогласную светлую подернуть изниска вверьх 2-щ<и> да ступити гласом. Певч.азб.&sup&1&sup&, 58. XVI в.

Стрелу мрачную снизу единою вверхъ ступив, подержати. Там же, 105. 1604 г.

à Въ (какой-л.) законъ ступити – принять какое-л. вероисповедание

. Да аще кто... вѣруеть в нашю вѣру, то паки умеръ встанеть, и живъ буд҃ть в вки҃, аще ли в ынъ законъ вѣруеть или ступить, на оном свѣтѣ во огни горѣти имат<ь>. Сл.крещ.Влад., 8. XV в.

Ступити въ стремя см. стремя.